Hermosto Mieli ja keho
Mieli ja keho ovat jatkuvassa yhteydessä toisiinsa. Mielen tila vaikuttaa kehon tuntemuksiin ja toimintoihin ja vastaavasti kehon tilat ja tuntemukset vaikuttavat mieleen. Tämän vuoksi pitää ottaa huomioon kokonaisuus eikä vain osia siitä esim, kehon treenaaminen kivuttomaksi ei ole mahdollista jos autonomisen hermoston sympaattinen osa on koko ajan aktiivinen.
Lue lisää Autonomisen hermoston toiminnasta
Autonominen hermosto (autonominen eli tahdosta riippumaton hermosto) säätelee kehon elintärkeitä toimintoja, kuten sydämen sykettä, hengitystä, verenpainetta ja ruoansulatusta, ilman että tarvitsemme tietoisesti ohjata niitä. Se jaetaan kahteen pääosaan:
- Sympaattinen hermosto – Aktivoituu stressitilanteissa ja valmistaa kehoa toimintaan (”taistele tai pakene” -reaktio). Se mm.
- Kiihdyttää sydämen sykettä
- Nostaa verenpainetta
- Laajentaa keuhkoputkia hengityksen tehostamiseksi
- Estää ruoansulatusta
- Parasympaattinen hermosto – Toimii kehon palautumisessa ja rentoutumisessa (”lepää ja sulattele” -tila). Se mm.
- Hidastaa sydämen sykettä
- Laskee verenpainetta
- Edistää ruoansulatusta
- Rentouttaa lihaksia
Näiden kahden järjestelmän tasapaino on tärkeä hyvinvoinnille. Pitkäaikainen sympaattisen hermoston ylivireystila voi johtaa stressiperäisiin oireisiin, kuten univaikeuksiin, ruoansulatusongelmiin ja lihasjännityksiin.
Autonomiseen hermostoon voi vaikuttaa esimerkiksi hengitysharjoituksilla, mindfulnessilla, rentoutustekniikoilla ja kehotietoisuusharjoituksilla.
Stressin vaikutus hermoston tasolla.
Stressi aktivoi sympaattisen hermoston, mikä lisää riskiä kehon valmiutta taistele- pakene- jähmetytilaan. Tämä näkyy yleensä sykkeen nousuna, lihasjännityksinä ja negatiivisina ajatusmalleina ja muina kehollisina reaktioina kuten kiputilojen aktivoitumisena. Sympaattisen hermoston ollessa pitkään aktivoitineen voi johtaa monii terveydelliin pulmiin.
Parasympaattinen hermosto vastaa kehon rauhoittamisesta. Kehotietoisuus harjoitukset ja tietyn tyyppiset hermostoa rauhoittavat hieronnat antavat mahdollisuuden vaikuttaa hermoston toimintaan positiivisella tavalla ja vähentävät sympaattisen hermoston viestejä. Harjoitukset voidaan kohdistaa tietyn stressi taistele- pakene- tai jähmety-stressireaktion purkamiseen, jolloin parasympaattinen- eli lepohermosto pääsee vaikuttamaan kehossa.
Parasympaattisen hermoston aktivoituminen vähentää ahdistusta, negatiivisia ajatusmalleja ja levottomuutta sekä lisää yleistä rentoutuneisuutta ja tyyneyttä. Tämä vaikuttaa mm unenlaatuun, ruuan sulatukseen ja ajatteluun positiivisesti. Parasympaattinen hermoston aktivoituminen hidastaa sydämen sykettä, joka myös edistää rauhallista ja rentoa oloa.
Parasympaattinen hermoston ollessa aktiivinen hengitystiheys laskee, jolloin hengitys syvenee ja muuttuu rauhallisemmaksi. Elimistön on mahdollista siirtyä stressitilasta rentoutumisen tilaan.
Parasympaattinen hermosto aktivoi myös ruoansulatuselimistön toimintaa, laajentaa verisuonia jolloin verenpaine laskee ja lihasjännitykset vähentyvät joka auttaa kehoa rentoutumaan fyysisesti. Parasympaatinen hermoston ollessa aktiivinen myös stressin aiheuttamat kivut ja kehon jäykkyydet vähenevät.
Parasympaattinen hermosto osallistuu myös sukupuolielinten toimintaan, edistäen rentoutumista ja seksuaalista kiihottumista. Tämä voi näkyä esimerkiksi lisääntyneenä verenvirtauksena sukupuolielimissä.
Parasympaattisen hermoston aktivointi kehotietoisuus-valmennuksen avulla
Kaikki HOPE marika laine-palveluiden vaikutukset kohdistuvat hermoston tasapainottamiseen ja osuvat väistämättä parasympaattiseen hermostoon ja auttavat kehoa pääsemän levollisempaan tilaan olemalla samaan aikaan ”luja, vahva ja lempeä”.